четвер, 1 квітня 2021 р.

Міжнародний день дитячої книги.



   2 квітня ми святкуємо Міжнародний день дитячої книги. Це свято було започатковане 1967 року рішенням Міжнародної ради з питань дитячої книги (IBBY-International Board on Books for Young People). А дата була обрана не випадково. Саме цього дня народився славетний данський казкар – Ганс Крістіан Андерсен (1805-1875). Тож, відзначаючи цю подію, ми згадуємо всі чудові твори цього дивовижного митця й оцінюємо подальші старання його послідовників. А також розуміємо, яке місце сьогодні посідає книга у вихованні та розвитку дітей.

   Щороку кілька авторитетних видань по всьому світу створюють списки найбільш цікавих і популярних дитячих книг, і ось один з них:

   Льюїс Керролл – “Аліса в Країні Чудес”. Ця книга вже давно стала класикою дитячої літератури. Розповідає вона про те, що в одному з англійських містечок, жила дівчинка під ім’ям Аліса, але її дитинство було затьмарене тим фактом, що королева Вікторія, заборонила дітям рухливі ігри, що б вони не піднімали багато шуму. І ось одного разу, дівчинка побігла за білим кроликом і провалилася в його нору, з цього і почалися захоплюючі пригоди Аліси в Країні Чудес;

   Антуан де Сент-Екзюпері “Маленький принц”. Мало хто знає, що автор цієї книги був не тільки талановитим письменником, а й видатним льотчиком. А написати цей твір, як не дивно, його надихнула аварія, в яку він потрапив над Лівійською пустелею. Там він пробув цілих десять днів, але він не засмутився, адже у нього з’явився друг – маленький пустельний ліс. Саме це незвичайне знайомство надихнуло автора на написання книги;

   Джоан Роулінг – серія книг про Гаррі Поттера. Серія з семи романів, яка дозволяє поринути у світ магії та чаклунства, в цих книгах є все що необхідно для захоплюючого проведення часу, любов і дружба, веселі і забавні ситуації, ну і звичайно ж, як в будь-якій дитячій книзі добро завжди перемагає зло;

Чарльз Діккенс “Пригоди Олівера Твіста”. Цей пригодницький роман про непросте життя головного героя. Народившись в рабiтнiм будинку, у хлопчика не було вибору, крім як зануритися на дно кримінального Лондона, але автор вчить своїх читачів, що світ не без добрих людей і з будь-якої, навіть самої складної ситуації можна знайти вихід;

   Роальд Дал “Чарлі і шоколадна фабрика”. Ця захоплююча книга розповідає історію про бідного хлопчика, який отримував подарунок один раз в рік, і це був шоколадний батончик. Як же сподівався Чарлі, що саме в цей раз, всередині нього він знайде золотий квиток на шоколадну фабрику містера Вонки. На жаль, йому не пощастило, але він мав добре серце, і тому з ним сталася неймовірна пригода.




   В історії літератури мало знайдеться письменників, які би заслуговували на звання: «Великий казкар», «Добрий чарівник», «Король казок».

   У казках Андерсена добро і любов перемагають, але інколи його твори залишають легкий смуток і роздуми. Після читання хочеться помовчати, побути сам на сам зі своїми почуттями, а потім знову повернутися до книжки. Письменник спеціально нікого не повчає, нічого не проголошує, він просто веде нас по своїй казковій країні й спонукає думати і с   Друге квітня один раз на 2 роки на черговому конгресі Міжнародної ради з дитячої книги письменникам і художникам вручається головна нагорода – Міжнародна премія імені Г.К. Андерсена.

   Першим лауреатом Міжнародної премії імені Г.К. Андерсена стала англійська письменниця Елеонор Фарджон у 1956 р., а 1958 премію одержала Астрид Ліндгрен із Швеції. Лауреатами Міжнародної премії стали відомі дитячі письменники Джанні Родарі, Туве Янссон, Кристине Нестлінгер, Джеймс Крюсс, Богумила Ржига, Катарина Патерсон, Тетяна Маврина та інші.півпереживати.

   Завітайте до бібліотеки і виберіть своїм дітям яскраву, цікаву дитячу книжечку.

Немає коментарів:

Дописати коментар